dissabte, 6 de febrer del 2010

Planificació de l'hort: rotació de cultius a les parades en crestall

ATENCIÓ: SI BUSQUEU UN SISTEMA FLEXIBLE PER A LA ROTACIÓ DE CULTIUS AQUEST ALTRE MÈTODE US SERÀ MÉS ÚTIL.





A finals de febrer el dia és més llarg, al migdia ja fa una bona temperatura i les tasques a l'hort comencen a intensificar-se. És hora de tenir els planters a punt i planificar bé l'espai estalvia temps i permet portar els cultius a l'hora.
Si esteu començant un hort o un balcó comestible per primera vegada, us enfrontareu al dilema d'on plantar què. La metodologia de les parades en crestall us pot ajudar molt.







Una bona tècnica, senzilla i molt eficaç tant per programar les rotacions de cultius com per planificar les associacions entre plantes.

La imatge és d'un document introductori publicat per la Fundació Terra. Però recomanem molt efusivament que compreu el llibre.

Aquest sistema de rotació agrupa totes les hortalisses en quatre grups. La tècnica consisteix en que al llarg de l'any cada espai de l'hort o del balcó comestible estigui ocupat només per les hortalisses d'un mateix grup, a la vegada o de manera consecutiva.
Personalment aplico la tècnica de manera que cada grup ocupa un espai durant tot l'any, i a la tardor canvio al grup següent amb el canvi de cultius.

Pel que fa als grups:

  1. Solanàcies són les patates, tomates, pebrots i albergínies.
  2. Lleguminoses i crucíferes són les faves, pèsols, mongetes, cols, coliflors, bròquils, naps, raves i rúcola. 
  3. Compostes, quenopodiàcies i cucurbitàcies són els enciams, escaroles, girasols, xicoines, remolatxes, bledes, carbassons, carbasses i cogombres.
  4. Liliàcies i umbelíferes són els alls, cebes, porros, pastanagues, apis, fonoll i julivert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons