dimecres, 23 de desembre del 2009

"Si vols un bon aller... fes-ho dins un cendrer".



L'any passat durant una xerrada d'introducció al compostatge a Sant Miquel de Fluvià vaig poder conèixer a l'Ives Gras, un horticultor i activista amb molta experiència i una interessant col·lecció de llavors tradicionals, algunes del Rosselló. En el moment en que parlàvem de l'interès o no d'afegir cendra a la pila de compost l'Ives ens va ensenyar un refrany que va aprendre a Montferrer (Vallespir): "Si vols un bon aller... fes-ho dins un cendrer".


En efecte els alls i les cebes agraeixen l'aportació de cendra. Un dels factors que influeix en el tamany del bulb és la quantitat de potassi (K) disponible durant el creixement de la planta. I les cendres són molt riques en K. Per aquesta raó és una bona idea que els que fem servir estufes de llenya, pinyons, cuines econòmiques... guardem la cendra per dipositar-la en la part de l'hort on hem programat la plantació de cebes i alls a l'any següent. Però cal tenir compte amb la quantitat: massa cendra pot modificar dràsticament el PH i fer malbé l'activitat biològica en el sòl. Cal recordar que en la primera meitat del segle passat la cendra s'utilitzava per blanquejar la roba. De fet la forma de fabricar la lleixiu era passant aigua calenta per un filtre de cendra.

Per evitar una aportació perjudicial evitarem que la cendra formi una capa gruixuda sobre el sòl. Cal procurar que cada aportació sigui de menys d'un dit de gruix. L'opinió de l'Ives al respecte és molt interessant des d'una perspectiva de permacultura:
"Penso que la cendra no ha de ser afegida en capa (encara que sigui fina) en el lloc on els alls són cultivats sinó que l'hem d'escampar sobre la terra, mesos abans, barrejada al mulch per exemple (o incorporada al compost) de manera que ja sigui present dins la terra quan plantem l'all."

Per últim, comentar que a Montferrer l'Ives va aprendre un altre refrany útil: "si vols un bon aller, fes-ho de lluna vella i de febrer".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails
Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons